פעם נוספת נחלץ הנשיא אובמה לעזרתה של קלינטון



הנשיא להצלה:


לראשונה מאז נחשף לציבור כי ה-FBI פתח בבדיקה מחודשת של פרשת המיילים של הילרי קלינטון התייחס ביממה האחרונה נשיא ארצות הברית ברק אובמה להחלטה. בצעד חריג ביותר הוא מתח ביקורת על מי שהוא מינה לתפקיד ראש הבולשת, ג'יימס קומי, בשל החלטתו לפתוח מחדש את חקירת הפרשה לפני הבחירות: "אני חושב שישנה נורמה שכאשר מתקיימת חקירה אנו לא פועלים על סמך רמיזות או על סמך מידע חלקי או על סמך הדלפות", טען אובמה בראיון עיתונאי.

"כשהעניין הזה נחקר באופן יסודי בפעם הקודמת", המשיך אובמה, "המסקנה של ה-FBI ושל משרד המשפטים הייתה שקלינטון אמנם עשתה כמה טעויות אך אין כאן עילה להגשת כתב אישום. כאשר היא ביצעה טעות, טעות בתום לב, הדבר התנפח לבסוף למימדים מטורפים". בכך החריף הנשיא את ההתבטאות הזהירה יותר אותה הנפיק דוברו ג'ון ארנסט מלפני יומיים בנוגע לנושא, ובכך הוא הפך לדמוקרט המרכזי ביותר, והאחרון לבינתיים, שהצטרף לתרעומת המתמשכת בתוככי המפלגה הדמוקרטית נגד החלטתו של ג'יימס קומי לפתוח מחדש את פרשת המיילים לפני הבחירות.



הנשיא אובמה סיפק היום כותרת נוספת בעצם הופעתו מאוחר יותר בעצרת בחירות עבור הילרי קלינטון במדינת צפון קרוליינה. הוא הופיע שם לאחר שנתוני ההצבעה המוקדמים מהמדינה הזו הראו ירידה משמעותית בשיעור השחורים שהשתתפו בבחירות, חלק מזה בגלל הגבלות של השלטון הרפובליקני המכהן. אובמה נשא נאום נלהב שבו הוא קשר בין ההגבלות המוחלות כיום על האוכלוסייה האפרו-אמריקנית לאלה שמהן היא ספגה לפני חמישים שנה, בשנות ה-60 של המאה הקודמת. לעבר כלל האוכלוסייה הוא טען, בעודו מנסה לשכנע אותם בחשיבותה של צפון קרוליינה במפת האלקטורים של קלינטון, "אני לא רוצה רוצה להלחיץ אתכם, אך גורל הרפובליקה מונח על כתפיכם". יום קודם לכן הופיע אובמה עבור קלינטון באוהיו, מדינה נוספת שבה הסקרים הם לרעתה ופוגמים במפת האלקטורים שלה.

בשלב הזה של המירוץ אכן קיימת חשיבות עצומה למפת האלקטורים, ולכן כל הופעות המועמדים לנשיאות יחד עם תומכיהם הגדולים נערכים לפי צרכי הקמפיין. כך בתום שורה של סקרים מתחילת השבוע שחזו עלייה לדונלד טראמפ במדינות המתנדנדות התחיל המועמד הרפובליקני לקיים עצרות בחירות במדינות כחולות מהמערב התיכון כמו ויסקונסין, מישיגן ופנסילבניה והוא המשיך עם השקעה בתשדירי בחירות, נשיאת נאומים שבשום צורה לא חרגו חלילה מהתסריט, וכן בקשה מאלה שכבר יצאו להצביע במסגרת ההצבעה המוקדמת ללכת ולשנות את הצבעתם עקב אירועי הימים האחרונים (הגם שהצבעה מחודשת כבר לא אפשרית כעת). המטה של קלינטון, שנסמך על אותם הסקרים שטראמפ רואה, פנה גם כן לעבר המדינות הללו בניסיון להגן על חומת הבטון שמספקים להם את הביטחון בניצחון. קלינטון בעצמה אמנם הופיעה בפלורידה, אך היא שלחה את כל התותחים האחרים שלה אל המדינות הדמוקרטיות שנוטות לעברה.

גם ההופעות הבאות של המועמדים לנשיאות בימים הקרובים במירוץ השטח יכולה להעיד על התכנונים האחרונים שלהם במסגרת האסטרטגיה לניצחון - הילרי קלינטון תופיע ביום שישי הקרוב במישיגן, לכאורה מדינה כחולה שהייתה אמורה להיות מונחת בכיסה, בעוד דונלד טראמפ יופיע בפנסילבניה, עוד מדינה כחולה שאותה הוא מנסה להעביר צד כדי לנצח במירוץ לבית הלבן בהנחה שהוא יזכה בכל המדינות המתנדנות. גם הנשיא ברק אובמה יופיע עבור קלינטון ממש עד הרגע האחרון ולפי דיווח שפורסם היום הוא יקיים עצרות לאורך הימים הקרובים וגם ביום שלישי הבא - יום הבחירות.



ידיעות נוספות:


● בהדלפת "ויקיליקס" נוספת מחשבון המייל של ג'ון פודסטה, יו"ר הקמפיין של הילרי קלינטון, נחשף כי מוען אליו מייל ב-2015 מטעם אישיות שפעלה בתוך מחלקת המשפטים האמריקנית אשר עדכנה אותו לגבי חקירת המיילים של קלינטון שהתנהלה באותה התקופה. ממייל אחר מאותה התקופה ניתן להבין כי גורם בכיר במחלקת המדינה פנה לקלינטון יממה לפני שנחשפה פרשת תיבת המייל האישית שלה בכתבה של העיתון "ניו יורק טיימס" כדי לתאם תגובה משותפת לדיווח.

● פגישה, שהייתה אמורה להיות חשאית, תוכננה להתקיים מתי שהוא במהלך היום הנוכחי (לפי השעון האמריקני) בקרב חברי "שדולת החירות" האמריקנית - שדולה של מחוקקים רפובליקנים שלה השפעה מכריעה על חברי הסיעה של המפלגה בקונגרס. לפי כל כלי התקשורת, הפגישה נועדה בין היתר לעסוק גם בשאלת ההתנהלות מול יו"ר בית הנבחרים פול ראיין בתקופה שתגיע לאחר הבחירות בשל התנהלותו בקמפיין הנוכחי מול המועמד הרפובליקני הנבחר. זהו לא נושא שרחוק מהכרעה, כבר בשבוע שלאחר הבחירות, כלומר - בעוד שבועיים, תיערך ההצבעה בקרב כלל חברי הסיעה הרפובליקנית בבית הנבחרים באשר לבחירתו של פול ראיין לתקופת כהונה נוספת כיו"ר הבית, ולשדולת החירות תהיה עצמה רבה אם היא תחליט לפעול להדחתו של ראיין. קודמו של ראיין בתפקיד, ג'ון ביינר, הודח על ידי השדולה באופן זהה ולמעשה ראיין לא העז להיכנס לתפקיד מבלי שהוא זכה לתמיכה פה-אחד של כל מפלגתו כולל השדולה הזו.

● בלילה הקרוב בשעה 02:00 (שעון ישראל) ייערך המשחק השביעי והאחרון במסגרת ה"וורלד סיריס", סדרת הגמר בליגת הבייסבול MLB, שכנראה הולך להיות אחד המרתקים שהיו בשנים האחרונות. המשחק ייערך בין קבוצת הקליבלנד אינדיאנס לקבוצת השיקגו קאבס, לאחר שבמשחקים הראשונים בסדרה הובילו האינדיאנס ב-3:1 ניצחונות על הקאבס אך מאז האחרונים הפתיעו ברצף של ניצחונות שהכריחו קיומו של משחק שביעי. הרייטינג צפוי להרקיע, כאשר אחת הסיבות למתח היא שהאינדיאנס לא זכו בגביע מאז שנת 1948 ואילו הקאבס לא ניצחו מאז 1908. ההערכות מדברות על כ-30 מיליון צופים שיבואו לראות את המשחק ברשת FOX ולכן בחרו שני המועמדים לנשיאות לנצל את המצב ולרכוש פרסומות לשידור - הילרי קלינטון והמטה שלה רכשו 4 ספוטים בעוד דונלד טראמפ ומטהו רכשו 3 תשדירים.

● הקמפיין של דונלד טראמפ גייס במהלך חודש אוקטובר סכום של מעל 100 מיליון דולר מתרומות קטנות, כך על פי פרסום רשמי של מטה הבחירות שלו. מדובר בסכום שיא עבור המועמד הרפובליקני, והנתון מתבלט עוד יותר למול העובדה שרוב הסכום הזה גויס בעזרתם האדיבה של לא פחות מ-1.6 מיליון תורמים עצמאיים. עם זאת ראוי להזכיר שבימים האחרונים דווח כי מחנהו של טראמפ יהנה גם מתרומה ענקית של מיליארדר אחד - שלדון אדלסון.

● שני שוטרים נרצחו בעיר דה מוין שבמדינת איווה ביממה האחרונה לאחר מארב מתוכנן של מתנקש שהוצג בכלי התקשורת כאדם בעל עבר גזעני. באותו האזור היו אמורים ביל קלינטון וטים קיין להופיע בעצרת בחירות משותפת, אך בשל הרצח האירוע ההוא בוטל. שני המועמדים לנשיאות פרסמו הודעת תנחומים לאחר המאורע.

הוספת תגובה

חדש יותר ישן יותר

טופס יצירת קשר