הרוחות בארה"ב עדיין סוערות בעקבות הכוונה לבטל את פסיקת "רו נגד וייד"; הנושאים הכלכליים שוב חזרו לשלוט בכותרות החדשות; וברקע נמשכה לה עונת הפריימריז של בחירות אמצע הקדנציה.
![](http://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyCZiUFnJNeLU0p3zqig0QX9EQ1VojtA-xVPvmIOKyKVplbsnnE-9riEYx7NjNcFJ_C-rXVybuy8ptEvfp0VIdUvcXb0WS7alJcZkDIp0DvdH9cWIoCL7i7f_ce3Qfq65ukAGhSNxcMQOXSU_GGDK3SgAnbmEtOH_9Wc9snaUIOeW5QiT5G1baJC3Q/s1600/abort.jpg)
הימים שאחרי רו
הרוחות בארה"ב עדיין סוערות לאחר הדלפת ההחלטה המסתמנת של בית המשפט העליון לבטל את פסיקת "רו נגד וייד" שהתירה הפלות מלאכותיות. אלה הם האירועים המרכזיים מהשבוע החולף.
מחאה ציבורית מול בית פרטי של שופטים היא חריגה מאוד, ולכן היא הובילה רפובליקנים רבים להאשים את הנהגת הדמוקרטים על שאינה מגנה בחריפות את ההפגנות. חלק מטורי הדעה בעיתונות האמריקנית הצטרפו לבקשה לא להפגין נגד שופטים בביתם הפרטי. במקביל לכך הודיע התובע הכללי מריק גרלנד, שבעצמו היה מיועד להתמנות לעליון, כי משרד המשפטים יסייע בתגבור האבטחה האישית סביב השופטים. כמו כן, הסנאט האמריקני אישר במהירות ובפה-אחד הצעת חוק שתעניק הגנה גם למשפחות השופטים.
לקראת סוף השבוע כבר התארגנה הפגנת מחאה ממוסדת יותר בעשרות ערים ברחבי ארה"ב נגד ביטול פסיקת רו, כשהבולטת שבהן מתוכננת להיערך בשעות אלה ממש בוושינגטון הבירה.
בתחילת השבוע היה נראה שההצבעה תהיה מפלגתית לחלוטין כאשר הסנאטוריות הרפובליקניות סוזן קולינס וליסה מרקאוסקי, שתומכות בהפלות, הודיעו מראש על כוונתן להתנגד לחקיקה הדמוקרטית, ובמקביל לכך הודיע הסנאטור הדמוקרטי בוב קייסי, שמתנגד להפלות, שהוא דווקא יתמוך בהצעת החוק של מפלגתו להגנה על הפלות (אביו של קייסי היה מושל פנסילבניה שעל שמו קרוי פסק דין קייסי מ-1992).
החלוקה הסופית לא הייתה מפלגתית לגמרי - הסנאטור הדמוקרטי ג'ו מנצ'ין, שמייצג את אחת המדינות האדומות ביותר בארה"ב (וירג'יניה המערבית), חצה את הקו והצביע עם הרפובליקנים נגד הצעת מפלגתו משום שלדבריו היא מרחיקת לכת. הוא הודיע שיתמוך בחקיקה פשוטה שתעגן את פסיקת רו בלבד - אך גם לה אין רוב בסנאט. בכך נסתם הגולל על האפשרות לכונן הגנה פדרלית על הזכות לבצע הפלות.
ביום שישי סיפק השופט הוותיק ביותר על ספספלי בית המשפט העליון, קלרנס תומאס, שהוא גם השמרן ביותר שבחבורה, תגובה פומבית ראשונה להדלפה החריגה כשהוא הופיע בכנס שנערך בדאלאס. תומאס תיאר את המעשה כ"רע מאוד" וטען שההדלפה פגעה לנצח באמון הציבור במערכת המשפט - "וכשמאבדים את האמון זה משנה את המוסד שלנו בצורה יסודית. אנשים מתחילים להביט מעבר לכתף שלהם".
הדמוקרטים כרגע מייחלים לתמרוץ קהל המצביעים לקראת בחירות אמצע הקדנציה בנובמבר - אך בינתיים אין כל תיעוד להשפעה כזאת. לא רק שההדלפה לא שינתה את מאזן הכוחות הפוליטי בארה"ב, אלא שנושא ההפלות לא הצליח לטפס במעלה הנושאים החשובים ביותר בסקרים האחרונים.
מצב הכלכלה
השבוע החולף עמד גם בסימן הנושאים הכלכליים ששלטו בכותרות החדשות - מהאינלפציה ומחירי הדלק ועד החוסרים בתרכובות מזון לתינוקות. אף אחת מהידיעות הללו לא הטיבה עם ממשל ביידן.
כך או כך, האינפלציה הגואה משפיעה ישירות על החלטות הבנק הפדרלי מתחילת השנה ועד עתה להעלות בחדות את הריבית, והעלאת הריבית בתורה משפיעה על הבורסות האמריקניות שסיימו עוד כמה ימים של ירידות שערים במהלך השבוע החולף. הירידות הללו אינן מוגבלות לוול סטריט משום שהן מאיימות לאייד סכומי כסף רבים מהפנסיות של האמריקנים. במקביל לכל זה אישר הסנאט ביום חמישי כהונה נוספת לנגיד הפד ג'רום פאוול, במה שצפוי להבטיח את המשך המדיניות של העלאות הריבית.
מצב האינפלציה ומחירי הדלק הובילו בשבוע החולף להתנגשות משמעותית בין הנשיא לבין הרפובליקנים. הסנאטור הרפובליקני ריק סקוט, לשעבר מושל פלורידה, הציג תוכנית בת 11 שלבים ל"הצלת אמריקה" ובהם צמצום הממשל והגבלתו. המאבק עם סקוט הביא את ביידן להשתמש בביטויים חריפים כנגדו וכנגד רבים מהרפבוליקנים - הוא כינה אותם כ-"Ultra MAGA" והגדיר אותם כקבוצה המסוכנת ביותר שראתה ארה"ב.
למרות שהאירוע שלט בכותרות החדשות לאורך כל השבוע החולף, נדרשו לממשל ביידן כמה ימים כדי להתערב בסוגיה באופן ישיר באמצעות פגישה עם יצרני הפורמולות. החוסר בתרכובות הללו מעורר תסכול רב בקרב משפחות רבות ברחבי ארה"ב שנתקעו בלי אמצעי הזנה חלופיים עבור ילדיהן.
בשבוע החולף ציינו האמריקנים מעל למיליון מתים מנגיף הקורונה, ובמקביל לכך מתמודדת ארה"ב כיום עם מה שנראה כמו גל נוסף של תחלואה המוביל לזינוק בהדבקות ולעלייה משמעותית באשפוזים.
בחירות אמצע הקדנציה
גם בשבוע החולף נמשכה לה עונת הפריימריז של בחירות אמצע הקדנציה. ביום שלישי האחרון היו אלה נברסקה ומערב וירג'יניה שהלכו לקלפיות, וביום שלישי הקרוב ילכו אל הקלפי 5 מדינות נוספות.
בנברסקה פגש דונלד טראמפ את ההפסד הראשון שלו השנה כאשר המתמודד שבו הוא תמך לתפקיד מושל המדינה, צ'ארלס הרבסטר, הפסיד בפריימריז למתמודד אחר, ג'ים פילן. הרבסטר התמודד עם האשמות על הטרדה מינית, בעוד פילן זכה לתמיכת המושל היוצא שהיה מנוע מלרוץ לכהונה נוספת. נברסקה ומערב וירג'יניה הן מדינות אדומות לחלוטין, כך שהמנצח בפריימריז הרפובליקנים צפוי לזכות בבחירות הכלליות.
בויר'גיניה המערבית נאלצו שני חברי קונגרס רפובליקנים להתמודד זה מול זה על אותו הכיסא בגלל צמצום מספר המושבים של המדינה בבית הנבחרים. אחד מהם, אלכס מוני, זכה לתמיכת טראמפ וניצח במרוץ - ובכך הוא הפך את דיוויד מקינלי לחבר בית הנבחרים הראשון שהודח מתפקידו השנה. מקינלי הפסיד על אף שהוא זכה לתמיכת מושל המדינה המכהן ולתמיכתו של הסנאטור הדמוקרטי המשפיע ג'ו מנצ'ין.
ביום שלישי הקרוב יגשו 5 מדינות נוספות אל הקלפיות - פנסילבניה, צפון קרוליינה, אורגון, קנטקי ואיידהו. בכל המדינות הללו יוכלו התושבים לבחור את מועמדי שתי המפלגות לשלל התפקידים העומדים לבחירה. תשומת הלב תינתן בעיקר למרוץ הצפוף והצמוד שנערך לסנאט מטעם פנסילבניה.
הסנאטור הרפובליקני מפנסילבניה, פט טומי, הודיע על פרישתו מהסנאט ויצר בכך מרוץ פתוח במדינה מתנדנדת שעשויה להכריע את השליטה בסנאט כולו. הפריימריז בצד הרפובליקני סוערים למדי כאשר מצד אחד נמצא מנחה הטלוויזיה מהמט אוז הזוכה לתמיכתו של טראמפ אך גם לביקורת רבה, מהצד השני נמצאת הסופרת קאתי ברנט שזוכה לפופולריות גוברת, ומהצד השלישי נמצא איש העסקים דיוויד מקורמיק.
במרוץ הפנימי הזה בוזבז כסף רב על הזכות לנצח במועמדות הרפובליקנית ולהתחרות במועמד הדמוקרטי המיועד, סגן המושל ג'ון פטרמן. בימים האחרונים נהנתה ברנט, אפרו-אמריקנית שרצה על טיקט של טראמפיזם, לפופולריות גואה אחרי שסיפרה כיצד נולדה מאונס של אמא שלה שסירבה לבצע הפלה. התחזקותה יצרה לחץ בקרב הממסד הרפובליקני שחושש ממתמודדת קיצונית מדי שתפסיד לדמוקרטים בבחירות הכלליות, ואף הובילה את טראמפ בעצמו להוציא הודעה שלא להצביע לה כי היא "חסרת סיכוי" לזכות במושב.
הן המרוץ הפנימי והן המרוץ הכללי בפנסילבניה צפויים להיות מרתקים וצמודים. התוצאות בפריימריז ישליכו באופן ישיר על הבחירות הכלליות של נובמבר, ואת התוצאות עוד נפענח בשבוע הבא.